Branko Sušac


Branko Sušac je rođen 1948. godine u Zagrebu. Redatelj je, kazališni pedagog, osnivač, voditelj i tajnik Kazališta Dr. INAT; osnivač i umjetnički direktor PUF-a – Međunarodnog kazališnog festivala i producent međunarodnog projekta Anno domini od 2000. godine. Čovjek je koji je cijeli svoj život (u pravom smislu te riječi) poklonio kazalištu i radu s mladima i zato s pravom kažemo da je Sušac pulski kazališni nukleus kome je kazalište smisao i način života.

Diplomirao je na Fakultetu za kazalište i film u Beogradu. Bio je jedan od osnivača autorske grupe “Pol pet” te glavni i odgovorni urednik lista “Trefilo”, kao i posljednji tajnik EOS-a (Eksperimentalne omladinske scene). Kao slobodni filmski radnik (nekoliko godina član Društva filmskih radnika Hrvatske) surađivao je kao organizator i producent s Grlićem, Zafranovićem, Puhovskim i Paskaljevićem te sudjelovao u radu na američko-jugoslavenskim koprodukcijama. Četiri je godine bio organizacijski tajnik MAFAF-a (Međuklupski i autorski filmski festival).

Petnaest godina bio je jedan od organizatora Filmskog festivala u Puli. Članom je hrvatskog centra ITI-a, UNUSCO-a i IETM-a (Informal european theatre meeting).

U Puli živi od 1953. godine. Svoja prva kazališna iskustva stječe u tada vrlo aktivnoj i slobodoumnoj Eksperimentalnoj omladinskoj sceni (EOS).

Već u veljači 1975. uz suautorstvo Budimira Žižovića, režira predstavu S. Šembere “Hodanje prugom”.Dvije godine kasnije režira predstavu “Za crnca čovjeka” s kojom nastupa na BRAMS-u u Beogradu i predstavlja Jugoslaviju u Češkoj. Godine 1978. redatelj je predstave “Homo Odiseja” i ponovno nastupa na BRAMS-u. Sušac boravi u Zagrebu od 1979.-1983. gdje vodi dvije dramske grupe i profesionalno se bavi filmom. Ponovno se vraća u Pulu i 1984. je redatelj predstave “Kaligula” s kojom sudjeluje na Smotri dramskih grupa Hrvatske u Sisku.

Međuodnos potrebe stvaraoca-točke okretišta i pulske mladeži željne da se stvaralački izraze (Pula je grad s dugom kazališnom tradicijom) 1985. rezultira osnivanjem oglednog modela vaninstitucionalnog kazališta INAT-inovativne gradske glumišne scene koja traje sada već trideset godina.

Već 1985. Sušac u INAT-u predstavlja predstavu “Snjeguljac i sedam patuljčica”. Slijede predstave: “Čarli i njegovi prijatelji” i “Čarli i njegov cirkus”, 1985/86. “Prometej”, 1986., “Krabulja crvene smrti”, 1987., “Mišelok”, 1988., i “44 N 20 Prometej 18 E 45” 1988./89.

Predstave i Sušac dobivaju brojne nagrade, a 1989. INAT-ov je projekt “Krabulja crvene smrti” uvršten među deset najboljih profesionalnih predstava u Jugoslaviji.

Nastavljaju se uspjesi, nagrade, projekti “Agripina” 1989./90., “Čarli i njegov cirkus” (obnovljena predstava) 1991./92., “Proba orkestra” 1993./94. ” Anno Domini 1995.” u kamenolomu Vinkuran 1995.,”I cvrčci su utihnuli” 1996./97. “Ružičasti sni” 2000., “Rubikov bunar” 2001. i “Krabulja crvene smrti” (nova verzija) 2002.

Kazalište Dr. INAT postaje i ostaje skoro 30 godina mjestom okupljanja najnadarenije pulske mladeži; odgaja ih, pruža mogućnost upoznavanja svih kazališnih zanata (glume, režije, scenografije, kostimografije, tehničkih priprema) te je mjestom iskaza njihovog umjetničkog impulsa.

Eruptivna energija prijelazne dobi (pubertet i rana adolescencija) između djece i odraslih – kad se kida staro, a novo se tek uspostavlja-kazališnim znakovljem modulirana, na sreću, nalazi kreativan put u glumišnim inovacijama Inatovaca. Više od 300 srednjoškolaca, studenata i odraslih, pravih kazališnih zanesenjaka stekli su glumačko umijeće i iskustvo življenja u INAT-u, a pojedinima to postaje i životni put. Članovi INAT-a diplomirali su na prestižnim kazališnim akademijama u Bologni, Berlinu, Londonu, Utrechtu…

Rad i postignuća INAT-a priznati su na našoj, europskoj i svjetskoj kazališnoj sceni i u javnosti, potvrđeni na brojnim nastupima u Hrvatskoj i na svjetskim festivalima na četiri kontinenta, i to u: Austriji, Njemačkoj, Poljskoj, Kolumbiji, Venezueli, Švedskoj, Danskoj, Češkoj, Slovačkoj, Monaku, Južnoj Koreji, Bosni i Hercegovini, Italiji, Srbiji, Crnoj Gori, Latviji, Kanadi i Francuskoj.

O INAT-u je objavljeno više od 500 natpisa, kritika, eseja, TV i radiopriloga. Kazalište Dr. INAT dobitnik je tridesetak nagrada u zemlji i inozemstvu, a 1996. godine i Nagrade grada Pule.

INAT je od 1995. godine kao prvo hrvatsko kazalište, članicom AITE, UNUSCO-a ( Organisation for understanding and education trough theatre), svjetske kazališne organizacije s centrima na svim kontinentima i IETM (Europska asocijacija profesionalnih kazališta).

Branko Sušac osnovao je u Puli 1994. godine PUF- međunarodni kazališni festival s grupom hrvatskih kazališnih zanesenjaka – voditelja najboljih izvaninstitucionalnih hrvatskih kazališta, LERA iz Dubrovnika, DASKE iz Siska i PINKLECA iz Čakovca – dajući mu pečat svojih kazališnih promišljanja.

Od početka pa do danas PUF jeste i ostaje festival koji propitkuje i afirmira suvremeno istraživačko i izvaninstitucionalno hrvatsko kazalište suprotstavljajući mu aktualne estetike i poetike svjetskog kazališta. PUF su i publika i sudionici prepoznali kao festival novih kazališnih promišljanja.

Sušac je producentom i 11 međunarodnih projekata ANNO Domini. U 2010. je redatelj predstave “Ženom neka se zove” koja je polučila uspjeh i u inozemstvu.