Amanet*

U početku čovjek bijaše Čovjek. I čuo se njegov glas. Bijaše velik po Prirodi. Bijaše silan od Iskona. U njegovim žilama tekle su rijeke, u njegovim očima bila je Duša, a u njegovoj duši bilo je Sunce. Slušao je pjev ptica i čuo što govori grom. Poznavao je samog sebe i suosjećao sa svime. Bio je nekoć moćan taj Čovjek. Poznavao je Krug Života i Tajnu Vječnosti. Kad je plesao, bat ljudskih koraka tutnjao je u ritmu Zemlje i slavio svetost Života, živoga, plodnosti i stvaranja. Bio je silan od Iskona.

Stvoren kao vrhunac života, kao vrhunsko biće koje u sebi sadrži sve osobine i svu mudrost stvorenog, Čovjek je trebao biti čuvar zemaljskog Raja, u vječnoj harmoniji s njim. Ali danas je čovjek sasvim malen. Zaboravio je Prirodu, zaboravio je Krug Života, izgubio je Iskon u sebi. Bez znanja o tome i bez znanja o samom sebi vrluda poviješću klanjajući se idolima i lažnom ponosu, koje je sam stvorio, služeći simbolima i pojmovima koje je sam smislio, predmetima i dostignućima koji od njega čine praznu ljusku, dozvoljavajući slijepima da ga vode. Čovjek je danas roba bez duše.

            Amanet je slika univerzalnog ljudskog položaja i prikaz ispraznosti ljudskih želja i htijenja, apsurdni krug neodvojivo spojenih ljudskih sudbina koji se bez bitne promjene u ljudskoj prirodi ne može prekinuti. Slika užasa života i goleti ljudskih duša uhvaćenih u beznađu postojanja bez svrhe. Vapaj onih koji donekle žele živjeti, a koje nitko ne sluša niti ne čuje, pretvara se u bezglasni krik. (G.T.)

 

* Amanet – pojam dolazi od turske riječi emanet, odnosno arapske amanat, a znače preporuka, vjernost, zavjet, čuvanje. Amanet je stvar koja se povjerava, odnosno povjeravanje nekome na čuvanje nekog dobra. Osoba koja daje amanet ima povjerenja u osobu kojoj daje amanet da će to biti dobro čuvano.  Amanet je i želja čovjeka na samrti, koji ostavlja “u amanet” da netko vodi računa o nečemu što iza njega ostaje. To je zapravo zalog, zavjet, posljednja želja.

 

Režija: Branko Sušac

Igraju: Mia Hadžikadunić, Gordana Trajković, Ana-Maria Horvat, Vedran Štimac, Vladimir Butković, Andrea Joksić

Rasvjeta: Dario Družeta

Tehnika: Michele Bulešić

Skladatelj: Branko Škara

Vokal: Maja Miljavac

Video: Draško Ivezić, Kristijan Burlović, Ivor Ivezić

Ideja: B. Sušac i kolektiv

Asistent režije: Gordana Trajković, Vladimir Butković