DODIJELJENE NAGRADE NA 22. PUF-u

 

 

Anno Domini 2016. - Summer Collection by M.F (Foto: Dejan Štifanić)
Anno Domini 2016. – Summer Collection by M.F (Foto: Dejan Štifanić)

Tročlani stručni žiri kojeg su činili Enes Kišević, Bojana Ćustić Juraga i Radmila Djurica odlučili su nagraditi sljedeće predstave na sinošnjoj ceremoniji dodjele nagrada u prostorijama Kazališta Dr. Inat:

Nagradu Oblak za scensko promišljanje koje svojom cjelovitošću i zaokruženošću ostaje središnjim i prestižnim ukrasom “Kazališnog neba PUF-a” osvojila je predstava Anno Domini 2016. – Summer Collection by M.F. (hrvatsko-francuska koprodukcija) u režiji  Mehdija Farajpoura, zbog savršene ravnoteže i cjelovitosti, pri upotrebi kazališta, plesa, performansa i muzičke podloge.

Salt of the Earth (foto: Dejan Štifanić)
Salt of the Earth (foto: Dejan Štifanić)

Nagradu Vjetar za istraživačke dosege koji naslućuju promjenu i donose svježinu “Kazališnom nebu PUF-a” osvojila je predstava Salt of the Earth (Sol zemlje) u izvedbi interdisciplinarne skupine PuppetCinema (Izrael) zbog istraživačkog i inovativnog pristupa upotrebi lutke i real time videa na sceni pri prezentaciji političke moći u odnosu na ljudsku patnju.

Diary of a Madman (foto: Dejan Štifanić)
Diary of a Madman (foto: Dejan Štifanić)

Nagradu Kaplja koja se dodjeljuje za pojedinačno ili skupno ostvarenje koje unutar svog prinosa predstavlja nagovještaj osvježenja i trag na “Kazališnom nebu PUF-a” osvojio Moving Music Theatre (Makedonija) za mono-operu Diary of a Madman (Dnevnik jednog luđaka) zbog maestralne komparacije šizofrenije pojedinca i analize društvenog položaja i identiteta pojedinca kroz klasično djelo Gogoljeve pripovijetke.

Il Draaago (foto: Dejan Štifanić)
Il Draaago (foto: Dejan Štifanić)

Nagrada Munja za poseban doprinos i iznimne rezultate u različitim sastavnicama kazališta (glazba, scenografija, kostimografija) dodjeljena je talijanskoj trupi  Teatro dei Venti iz Modene za predstavu Il Draaago  (Zmaj) zbog doprinosa spektaklu u teatru.

Nagrada Ozon za poseban doprinos pripala je predstavi “EXTension (+)” u izvedbi kazališne skupine A.lter S.essio iz Francuske zbog istraživačke prezentacije velike moći ljudskog tijela, u odnosu na moć ljudskog uma.

Pohvala Mehdiju Farajpouru za izvedbu predstave Ka-f-ka u produkciji Oriantheathre Dance Company iz Pariza. Ka-f-ka Mehdija Farajpoura ne može se uklopiti ni u Oblak, ni u Kaplju, niti u Vjetar, jer ova predstava jednostavno je sve – i izvan je konkurencije. Gledajući ovu predstavu prvi put postaje jasno zašto duša ima potrebu vratiti se tijelu, koje je ovaj put točnije od riječi. Ovo je – umjetnost.

Posebna pohvala Branku Sušcu: Žiri je pogledao 10 predstava, prema odabiru umjetničkog direktora festivala Branka Sušca, kojem zbog toga ide naša hvala i naša muka. Iskreno, žiri se složio da od ovih deset ovogodišnjih predstava 22. PUF-a sve zaslužuju nagrade, one su svaka za sebe i istodobno sve zajedno “nova krv u kazališnom prostoru i krvotoku PUF-a”. Bilo bi najpravednije kada bi se moglo iz svake predstave izdvojiti jedna tema ili scena i od toga stvoriti kolaž kao zrcalo festivala. Jer, ovaj nam je PUF otkrio koje su sve mogućnosti našeg tijela i uma, koje sve mogućnosti nosimo u sebi, a ne možemo ih uvijek prepoznati. Ovogodišnji PUF zrcali sve to i više od toga i 22. put u svojoj povijesti otvara put kreaciji i slobodi. Zbog svega toga posebnu pohvalu žiri dodjeljuje Branku Sušcu.

Robertine nagrade

Skulpture koje simbolično predstavljaju PUF-ove nagrade izrađuje pulska umjetnica Roberta Weissman Nagy, a dobitnicima ih daruje Grad Pula.

 

Stručni tročlani žiri 22. PUF- a djelovao je u sastavu:

–              ENES KIŠEVIĆ, književnik, pjesnik i dramski umjetnik

–              BOJANA ČUSTIĆ JURAGA, urednica kulture i mozaika u Glasu Istre

–              RADMILA DJURICA, novinarka

 

NAGRADA STUDENTSKOG ŽIRIJA – SPASKO

I ove je godine dodijeljena nagrada SPASKO za najemotivniju predstavu. Nagrada nosi ime po Predragu Spasojeviću SPASKU (1959.-2010.), renomiranom istarskom dizajneru i dugogodišnjem prijatelju Festivala. Njegovi su „mačkasti“ plakati obilježili trinaest godina teatarske (ne)snošljivosti i popratili mnoge kazališne poslastice PUF-ovog teatra života.

Nagrada „Spasko“ dodjeljena je plesačici Yum Keiko Takayama za predstavu EXTension(+) u režiji Fabrice Planquettea osnivača kazališne skupine A.lter S.essio. Studentski žiri činile su: Alessandra Benčić,  studentica Akademije primjenjenih umjetnosti u Rijeci, smjer slikarstvo; Ingrid Španić,  studentica interdisciplinarniog studija Kultura i turizam, i Georgie Goldin – studentica Muzičke akademije u Puli smjer glazbena pedagogija i solo pjevanje, koje su jednoglasno donijele odluku.

 

w1965

w1961

w_1954