Izložba “Soba portreta”

Vedran Štimac je umjetnik i ilustrator koji radi pod pseudonimom Polite BastART. Rođen je u Puli (Hrvatska), u zimu 1991. godine. Nakon što je diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Puli, Vedran se preselio u Ljubljanu, gdje je počeo raditi na doktorskom studiju u političkoj antropologiji na domeni seljačkih društvenih pokreta. Ilustracijom se aktivno bavi od 2014. godine. 

Postao je prepoznatljiv po svom stilu crtanja koji uspješno kombinira više tehnika ilustracije s velikom pažnjom na detalje i slobodnim izražavanjem. Osim ilustracije, bavi se i uličnom umjetnošću i sitotiskom. U svakoj ilustraciji, bilo na zidu ili papiru, on generira priču o liku i osobi koja stoji iza njega. Umjetnikov jedinstveni interdisciplinarni i intermedijalni pristup daje mu mogućnost da obrađuje različite teme, propitivanjem društvenih odnosa i vrijednosti lika i djela kroz portret ličnosti.Tim angažmanom pokušava uvesti društvene pojave i probleme u javni diskurs.

Izložba “Soba portreta”
“To su likovi koji su me kroz životne faze ispirirali, koji su poznati, iz opće kulture, iz političkog, znanstvenog, književnog života. I nastojim u njihovom portretu prikazati njihova djela, a samim tim dati neko moje viđenje njih, njihovih djela i života”, kaže nam ovaj umjetnik i ilustrator. Nikola Tesla, Ernest Hemingway, Franc Kafka, Fjodor Dostojevski su samo neka od imena koja su izložena na ovoj ozložbi.