Kazališna predstava “Ma šta?”

 

žanr: fantasterija

voditelji i redatelji: David Belas, Vesna Stilinović

uloge: Alexandra Lera, Anna Bosykh, Barbara Munjas, Danijela Mihić, Dario Filipović, David Belas, Ivan Čupić, Ivan Herak, Katja Zec, Marko Pavlović, Martina Štefanić, Sara Jurčić, Suzana Rupenović

tehničar i voditelj svjetla: Ivan Pisak

oblikovanje svjetla: Ivan Pisak, David Belas

snimanje i montaža filma: Karla Carević, Mladen Đaković

fotografije: Andi Bančić

 

Drage dame i gospodo, uzvanici kuhinje!

Večeras ćemo svjedočiti nečemu što si nećemo moći objasniti u prvi mah.

Dovoljno je samo da osjetimo to… Nešto.

Je li umjetnik rodio sliku? Ili je slika rodila umjetnika?

Je li se to sve zbilja dogodilo? Ili je bio san?

Možda je to bila mašta u trenutku opijenosti – životom, situacijom, bukom, samoćom.

Dopustite si osjetiti nešto snažno, duboko, intimno.

Rastvorite se, raspadnite i ponovno sastavite – opet vi, ali malo drugačiji.

Usudite se pogledati se drugačije.

Dopustite si maštati. I upotrijebiti vlastitu maštu u stvaranju – ideja, misli, svjetova.

Jer… Što je čovjek ako mu je života cilj da samo jede i da spava? Ništa drugo doli živina.

„Ma šta?” filozofska je predstava koja afirmira maštu, snove i sanjarenja. Ova multimedijalna predstava, uz autorsku glazbu Barbare Munjas, film, elemente performansa i suvremenog plesa, nastoji potaknuti stvaralaštvo svake vrste dokle god je pobuđeno imaginacijom.  Poziva na otvaranje, rastvaranje i pomak.

Predstava nije nastala prema prethodno napisanom tekstu, već kreativnim eksplozijama i prožimanjem ideja, znanja i vještina obaju voditelja, potaknutih radom i iskazanim mogućnostima polaznika amatera.

Predstava je velikim dijelom nadahnuta životom i stvaralaštvom filmskog redatelja Luisa Buñuela. Tekst je nastao tijekom njezine produkcije, a ono što nije osmišljeno u trenutku, citati su iz djela Williama Shakespearea (Hamlet), Luisa Buñuela (Hamlet), Harukija Murakamija (Kafka na plaži), Marine Cvetajeve (Pjesme), Hansa Christiana Andersena te pjesama afričkih naroda.

Premijera predstave Ma šta? održana je 5. travnja 2019. u 19.30 u kazališnoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Poreč. Predstava je bila potpuno posjećena te medijski popraćena. Druga je izvedba predstave održana na istome mjestu 7. svibnja 2019., a u planu su još 4 izvedbe – dvije u Poreču te gostovanja u Zagrebu i Puli.

Prva predstava novog dramskog studija Čin, čin u kazališnoj sezoni 2018./2019. tragala je za temeljima budućeg rada. Grupa od dvadesetak osoba povezanih posebnom strašću dala se u produkciju predstave učeći o kazališnom životu, razmišljajući o smislu izvedbenih umjetnosti, afirmirajući maštu, imaginaciju kao alat koji u suvremenom načinu života nedostaje. Dramski studio Čin, čin vraća maštu, ne kao bijeg od stvarnosti, već kao neizbježno sredstvo stvaranja.

Voditelji studija su David Belas, multimedijalni i vizualni umjetnik, performer, redatelj te voditelj Odjela glazbeno-scenske djelatnosti Pučkog otvorenog učilišta Poreč, i Vesna Stilinović, akademska glumica s bogatim iskustvom u vođenju dramskih studija. Voditelji su ravnopravno surađivali i u svom radu nisu bježali od filozofije kao temeljne pretpostavke. Glumce-amatere podučavali su vještinama scenskog pokreta i umijeću scenskog govora kroz improvizacije i igre u scenskom prostoru.

 

Dramski studio Čin, čin

Dramski studio Čin, čin osnovan je pri Pučkom otvorenom učilištu Poreč i u suradnji s Centrom za mlade Poreč u sezoni 2018./2019.

Voditelji studija su David Belas, multimedijalni i vizualni umjetnik, performer, redatelj te voditelj Odjela glazbeno-scenske djelatnosti Pučkog otvorenog učilišta Poreč, i Vesna Stilinović, akademska glumica s bogatim iskustvom u vođenju dramskih studija. Voditelji ravnopravno surađuju i u svom radu ne bježe od filozofije kao temeljne pretpostavke.

U studio je trenutno uključeno 20-ak osoba koje su se dale u produkciju predstave učeći o kazališnom životu, razmišljajući o smislu izvedbenih umjetnosti, afirmirajući maštu, imaginaciju kao alat koji u suvremenom načinu života nedostaje. Glumce-amatere voditelji podučavaju vještinama scenskog pokreta i umijeću scenskog govora kroz improvizacije i igre u scenskom prostoru. Kroz vrijeme se oformila stalna amaterska glumačka trupa u sastavu koje su: Alexandra Lera, Anna Bosykh, Barbara Munjas, Danijela Mihić, Dario Filipović, David Belas, Ivan Čupić, Ivan Herak, Katja Zec, Marko Pavlović, Martina Štefanić, Sara Jurčić i Suzana Rupenović. U okviru studija kao tehničar i voditelj svjetla djeluje Ivan Pisak.

Rad dramskog studija aktivno je započeo prvim susretom zainteresiranih polaznika i voditelja te upoznavanjem 8. prosinca 2018. godine. Od tog trenutka ukupno su održane 42 probe i cjelokupni se rad studija može podijeliti u četiri faze:

1. prvi susreti – ogledno predavanje, dogovor oko načina rada i održavanja susreta/proba te prve vježbe upoznavanja sa scenskim pokretom te vještinama glumačke improvizacije;

2. faza rada na predstavi i snimanja filma – definiranje sadržaja predstave i pripremanje pojedinačnih scena;

3. faza pripreme za premijeru predstave Ma šta? – rad na scenografiji, kostimima, svjetlima i sl. te priprema promotivnih materijala (plakat, knjižica, objave u medijima);

4. evaluacija, korekcija i priprema za drugu izvedbu.