Ukrajinska godišnja doba

Ponedjeljak 27.06 u 21:00 u Gradska radionica – The Town Workshop (ul. Ljudevita Posavskog 10, Stoja) pozivamo vas na odlomak predstave Kazališta dr. Inat „Spring collection by ŠADONA“ i premijeru performansa kazališta dr. Inat u suradnji kazališta za djecu i mlade Yury Olesha iz Odessa „Ukrajinska godišnja doba“.

ULAZ JE BESPLATAN

Ukrajinska godišnja doba
Zamislite svoje omiljeno doba godine, miris vašeg omiljenog jela, zagrljaje voljene osobe, osjećajte se sigurno, kao da ste kod kuće…
Ovo je priča o Ukrajini — mom domu, gdje se svako godišnje doba razlikuje na svoj jedinstven način. Ukrajinski tradicionalni praznici povezani su s kalendarskim ritualima, koji su se tijekom godina mijenjali, dobili nova značenja i još uvijek ostaju tradicionalni za određeno godišnje doba.
Dakle, zima donosi običaj kada idemo na “Šedruvanyu”, stari ukrajinski novogodišnji običaj, tijekom kojeg grupe ljudi posjećuju kuće u susjedstvu i pjevaju pjesme svojim domaćinima, želeći im zdravlje i blagostanje, a zauzvrat dobivaju nagradu. “Šedruvanya” je popraćena mađioničarskim trikovima, glazbom, pjesmama, plesom, obrednim igrama u maskama. Jedna od starih etničkih običaja je i jahanje koze. Čovjek u kozjoj maski sakralni je simbol plodne zemlje i ciklusa života.
Zvijezda je ujedno i simbol Kristova rođenja.
U proljeće se tradicionalno opraštamo od zime i pozdravljamo sunce, pozivajući prirodu da se probudi i procvjeta.
Jedna od proljetnih tradicija je “Maslyana”.
Tijekom ovog blagdanskog tjedna kuhamo ogromnu količinu palačinki koje simboliziraju sunce. Plešemo s vrpcama na štapu koji također simboliziraju sunce.
Ljeti je najsvjetliji i najmističniji tradicionalni praznik Ivana Kupale. Te večeri neudane djevojke prave vijence i bacaju ih niz rijeku ne bi li saznale hoće li naći ljubav svog života. Ako vijenac potone znači da neće pronaći ljubav te godine, a ako vijenac nastavi plutati znak je da se spreme za udaju.
Te noći palimo krijes i preskačemo preko njega. To se smatra pročišćenjem, a ples oko vatre važan je i sakralni čin ove proslave.
Ukrajina ima bogatu povijest, punu zanimljivih običaja.
Imamo dobru glazbu, narodne plesove, imamo tradicionalne motanka lutke; prepoznatljivu odjeću, posebn način ukrašavanja uskršnjih jaja itd.
Svako godišnje doba ima svoje tradicionalne značajke koje mi, Ukrajinci, cijenimo, poštujemo i promoviramo među mladima.
No, 24. veljače Ruska Federacija je započela rat protiv ukrajinskog naroda.
Što je sada s našim godišnjim dobima?
Igraju: Olesia Rusinova, Sabina Aličić Butković, Vladimir Butković
Režija: Olesia Rusinova
Ton i rasvjeta: Sandro Butković