Anno Domini

Kazalište Dr. INAT jedan je od suorganizatora Međunarodnog kazališnog festivala PUF, utemeljenog 1994. godine u Puli. Već na prvome izdanju PUF- a, tog alternativnog festivala, kako ga određuje njegov umjetnički direktor i selektor Branko Sušac, Kazalište Dr. INAT uvelo je u festivalsku praksu godišnji projekt pod nazivom Anno Domini. Predstave će idućih godina imati zadatak recenzirati svjetska i domaća umjetnička stremljenja u netom završenoj kazališnoj sezoni, potom kroz medij kazališta komentirati u Godini Gospodnjoj u kojoj jesmo, reagirati na umjetnička i izvanumjetnička vrludanja u potrazi za dominantnim pravcima koja obilježavaju tu sezonu, i ništa manje važno, omogućiti članovima Inatova ansambla dragocjen rad u kvalitetnim koprodukcijama, rad s domaćim i stranim autorima i izvođačima.
U svim dosadašnjim predstavama Anno Domini ključnu je ulogu igrao pomno izabiran prostor predstave; potom izvođačka jezgra sastavljena od članova Kazališta Dr. INAT; potom autor koncepta koji je iz svoje umjetničke vizure progovarao o činjenicama koje su obilježile recentni trenutak, i – naravno, iznad svega, publika koja tijekom svih ovih godina očekuje vidjeti tu izrazitu i osebujnu poetiku koju Anno Domini inkorporira u svojem habitusu.
ANNO DOMINI jest predstava koju redatelji redovito postavljaju u eksterijere: prostor kamenoloma Stoja, bivša vojarna Karlo Rojc, Vinkuranski kamenolom, gradska tržnica, željeznički kolodvor, park Monte Zaro, gradski trgovi, … tek su poneka mjesta na kojima je Anno Domini resemantizirao tradicionalni prostor „napunivši“ ga novim značenjima.
Već je prvi, uprizoren u Kamenolomu Vinkuran u režiji Branka Sušca potaknuo kritičare na ovakve ocjene:
„Suščeve ideje osvojile su golemo prizorište, ostvarujući jedinstven, neponovljiv scenski događaj (…) Izvrsna, snažna, gromoglasna glazba, dijabolični svjetlosni ugođaj, vješto korištenje naprava poput stroja za proizvodnju vodene pjene (…) inventivno je iskorišteno za stvaranje dinamičke i snažne scenske slike.“ (Dalibor Foretić, Glas Istre, 3. srpnja 1995.)

 

Misija

ANNO DOMINI po svojim je temeljnim postulatima jedinstveni projekt u hrvatskoj umjetničko-izvedbenoj sceni koji zaslužuje financijsku podršku Republike Hrvatske.ANNO DOMINI po svojim je temeljnim postulatima jedinstveni projekt u hrvatskoj umjetničko-izvedbenoj sceni koji zaslužuje financijsku podršku Republike Hrvatske.
Riječ je o međunarodnom kazališnom projektu čija se ralizacija odvija od 15. lipnja do 1. srpnja tekuće godine, čija pred-produkcija započinje u siječnju iste godine, a koji recenzira dominantna domaća i svjetska kazališna, a katkad i izvankazališna iskustva u protekloj sezoni, o predstavi koja akcentira umjetničke pravce, stremljenja, opća mjesta koja objedinjuju umjetnički svijet u tom času. Projekt je namijenjen široj publici različitih dobnih uzrasta.
Anno Domini je predstava koja dokazuje da (različiti) umjetnički rukopisi i promišljanja autora iz raznih zemalja – regionalno i globalno – nisu i ne moraju biti suprotstavljeni, već se naprotiv, zajedničkim kreativnim činom prožimaju dajući novu kvalitetu! Anno domini dokazuje da pojam interkulturalnost znači prije svega plodotvorni sraz intelektualnih, kulturnih i životnih iskustava.
U svim dosadašnjim predstavama ANNO DOMINI ključnu je ulogu igrao pomno izabiran 1. autor (autorski tim) koncepta koji iz svoje umjetničke vizure progovarao o činjenicama koje su obilježile recentni trenutak i čiji je rad nesporno potvrđen na međunarodnoj kazališnoj sceni,2. izvođačka jezgra sastavljena od glumaca iz raznih zemalja Europe, članova Kazališta Dr. INAT iz Pule i drugih  pulskih i lokalnih umjetnika,3. prostor predstave – ANNO DOMINI jest predstava koju redatelji redovito postavljaju u eksterijere: prostor kamenoloma Stoja, bivša vojarna Karlo Rojc, Vinkuranski kamenolom, Gradska tržnica, pogon Trikotaža Arena, željeznički kolodvor, pulske fortifikacije, gradski trgovi, ulice i parkovi… tek su poneka mjesta na kojima je ANNO DOMINI resemantizirao tradicionalni prostor „napunivši“ ga novim značenjima.
I iznad svega – ANNO DOMINI ima svoju publika koja tijekom svih ovih godina očekuje vidjeti tu izrazitu i osebujnu poetiku koju ANNO DOMINI inkorporira u svojem habitusu.
Dosadašnja izdanja svih predstava Anno Domini kod kazališne kritike i publike doživjela su bezrezervne pohvale.

Predstava “Anno Domini” u kontekstu Međunarodnoga kazališnog festivala PUF označava središnju točku ovoga festivala kroz koju se promatraju, komentiraju i reinterpretiraju umjetnička strujanja, pravci, trendovi pa i opsesije kazališnih umjetnika u recentnoj sezoni.

Tko je tko:
Autor koncepta: Branko Sušac
Redatelj: iz zemlje partner
Producent: Branko Sušac
Izvršna producentica: Ela Poljarević
Marketing: Ela Poljarević
Voditelj tehnike: Marko Bolković
Asistentica u izvršnoj produkciji: Lucija Mulalić
Vizualni identitet: Medit d.o.o.
Poslovna tajnica: Gabrijela Peruško Pujas