Politika Crteža, Crtež Politike, otvaranje izložbe

subota, 1. 07. u 20:00h, DC Rojc, Dnevni boravak, OTVARANJE IZLOŽBE

POLITIKA CRTEŽA, CRTEŽ POLITIKE
selekcija ilustracija iz hrvatskog izdanja Le Monde diplomatiquea
od 1.07. do 13.07.2017.

 

Pojava hrvatskog izdanja Le Monde diplomatiquea prije četiri godine prodrmala je medijsku scenu suprotstavljajući se ideologiji novinarskog profesionalizma kao bezinteresnog i po definiciji apolitičnog. Inzistirajući na kritičkoj i angažiranoj perspektivi, ovaj mjesečnik s fokusom na vanjsku politiku donosi ekonomske, političke i kulturološke analize suvremenih fenomena kroz njihovu historijsku kontekstualizaciju. Uz popunjavanje postojeće praznine u analizi šire globalne političke pozornice razvija i specifičnu politiku u tretmanu vizualnih materijala koje, na liniji sa svojom političkom koncepcijom novinarstva, smješta u polje angažirane likovnosti.

Dok su fotografije u LMD-u tretirane kao samostalna autorska cjelina, svojevrsni vizualni eseji domaćih i međunarodnih autora o zanemarenim i prešućenim društvenim fenomenima, neposredna ilustrativna funkcija tekstualnog materijala dana je crtežu. Izložba Politika crteža, crtež politike donosi selekciju LMD-ove produkcije kroz predstavljanje radova 7 autora/ica koji dolaze iz različitih područja likovnosti – slikarstva, stripa, animacije, street arta, dizajna. Radovi su okupljeni u dvije tematske cjelina: stanje medija te žene i društvo. Iako se radi o različitim poetikama u prevođenju važnih društvenih tema u likovni jezik, u fokusu radova uvijek su socijalna pitanja. Ilustrator/ica tako postaje glasnik onih koje dominantna klasa prezire te se svojim umjetničkim radom stavlja u službu emancipacije.

Odabir tematskih cjelina za izložbu u Rojcu nije slučajan. Prva cjelina, stanje medija, nastala je početkom ove godine kao komentar niza ilustratorica i ilustratora na vijest o ukidanju sredstava LMD-u i drugim neprofitnim medijima u Hrvatskoj. Odluku Ministarstva kulture da ugasi medije koji već godinama pokazuju da je unatoč globalnoj krizi medija, drastičnom pada novinarskih standarda, širenju lažnih vijesti i opće dezinformiranosti javnosti “drugačije novinarstvo moguće” – teško je razumjeti. Stoga odabrane ilustracije pružaju dobru podlogu za reaktualizaciju rasprave o medijskim politikama i općem stanju u sektoru. Druga tematska cjelina proizašla je iz rada na ilustriranju tekstova koji se bave analizom položaja žene u društvu kroz različite geopolitičke i povijesne okolnosti. Prilika je to i da promotrimo progresivnu reprezentaciju žena u mediju koji redovito zaobilazi seksizam ikonografskog prikaza, prilazeći ženi likovnim jezikom kritičkog realizma ili pak u emancipacijskom kodu.

izlažu: Dunja Janković (HR), KURS: Mirjana Radovanović i Miloš Miletić (RS), Mirna Kutleša (HR), Vasja Lebarić (SI), Lucija Mrzljak (HR), Vuk Palibrk (RS), Vedran Štimac (HR), Đontra (HR)

kustosice: BLOK (Ivana Hanaček, Ana Kutleša, Vesna Vuković)
produkcija ilustracija: zadruga KopMedija za Le Monde diplomatique, hrvatsko izdanje
produkcija izložbe: PUF
naslovna ilsutracija: by Lucija Mrzljak